lauantai 12. kesäkuuta 2010

Hyvää yritetään, parasta tulee!

Koska maatilallamme ei välttämättä ole tähän hulinaan tottuneelle aina tarpeeksi hulinaa, on jo useamman vuoden ajan meillä järjestetty Maatilaleirejä ala-asteikäisille lapsille yhteistyössä Lapinlahden 4H-yhdistyksen kanssa. Myös Savon Eläinsuojelu ry. osallistuu leireihin mm. jakamalla eläinaiheista materiaalia lasten käyttöön.

Maatilaleirit ovat aina olleet menestys, eikä tämä vuosi ollut poikkeus. Säätkin suosivat kolmipäiväistä leiriämme, ja saimme sopivasti aurinkoa pitämään leiriläiset lämpiminä ja tuulta pitämään itikat poissa. Kaksitoista 7-12-vuotiasta lasta saapui omiemme lisäksi nauttimaan yhdessä tekemisestä ja maatilan touhuista. Keväällä valmistunut aitta suorastaan kutsui leiriläisiä testaamaan nukkumiseen hyvin soveltuvan viileän yläkerran.

Leiri alkoi sääntöjen ja leirilipun tekemisellä.

  Maatilaleiri "Pirteät possut ja toimeliaat tiikerit" alkaa juhlallisesti lipun nostolla.

Lapset saivat tehtäväkseen oikeita töitä - tässä possujen ruokintaa.
... Ja tässä vasikoiden karsinan siivousta.

Leiritehtävänä oli jännittävä "aarrejahti", jossa jouduttiin silmät sidottuna kohtaamaan erilaisia esteitä, ja lopuksi löydettiin "aarre", josta askarreltiin sitten kultaisia kenkiä...

Kengät muuttuivat taitavissa käsissä valokuvalehyksiksi, joihin saatiin poseerauskuva jokaisen itse valitseman eläimen kanssa.

2-vuotias Pikkuvirran Aamutar sai osallistua myös leiritouhuun.


Torstaina saimme nauttia eläinten hyvinvointiin ja koulutukseen erikoistuneen Jenni Hakosalon opeista niin koirien kuin ponienkin osalta. Samalla saimme vieraaksi valokuvaaja Paula Martiskaisen, joka otti toinen toistaan upeampia kuvia leirin hulinasta ja koiranpennuistamme.

Jenni Hakosalo opetti, miten kohdataan vieras koira. Bolliin tutustumassa.
Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.

Eri koirat suhtautuvat eri tavalla ihmisiin, ja koiran eleiden lukemista opeteltiin. 
Tässä Ryyni.
Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.

Pennutkin saivat huomiota.
Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.
 
Myös ankkojen hoito oli osa leiriä.
Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.
 
Pyöröaitauksessa Jenni opetti lapsille, miten saada poni liikkeelle ilman, että koskee siihen.
Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.
 
 Liberty ( oikealla ) pusutteli astutettavaksi tullutta tammaa :)
Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.
 
Liberty lomalla ( kiimaiset tammat viereisellä laitumella ;) )
Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.
 
Pitääpä käydä tarkistamassa... ihana ihana Lippis!
  Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.
 
Lastenhoitajamme Sanna viihdytti pieniä poikia hiekkalaatikolla.
Kuva: Paula Martiskainen. Lainattu luvalla! Kopiointi kielletty.
 
Leiriläiset saivat hoitoeläimen, jonka ruokinnasta ja hyvinvoinnista huolehdittiin koko leirin ajan. Opittiin ruokkimaan poneja, kanoja, ankkoja, lampaita, kaneja, koiria, possuja ja vasikoita, ulkoiluttamaan koiria, taluttamaan poneja ja kesyttelemään possuja. Ainakin. Myös ratsastettiin, siliteltiin, saunottiin, uitiin ja leikittiin. Ja syötiin. Ja paistettiin makkaraa nuotiolla.

Vietettiin myös "puttepossun nimipäivät", eli nimijuhlat possuille Raisa Reikänaama ja Jone Riksusta :D Juhlakaluille solmittiin asiaankuuluvat voikukkaseppeleet.

Ja tottakai kajautettiin laulaa "Puttepossun nimipäivät"-laulu. 
Raisalla on mustat silmälasit, Jone on ihan kokopinkki

Leiri loppui monen mielestä liian aikaisin. Kesken. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että ei makeaa mahan täydeltä, ja paras on lopettaa silloin, kun on oikeasti ihan parasta, huippua ja kaikista hauskinta!

Parhaina leiriläisinä palkittiin - vaikka jokaisen olisimme voineet palkita, kaikki sujui niin hienosti ja jokainen oli niin reipas, auttavainen ja iloinen leiriläinen - leirin kuopus Jori, pian 4v., Meri  ja Jade. Leiriläiset saivat itse äänestää joukostaan parasta leiriläistä, ja äänet jakaantuivat tasan Jaden ja Merin kesken. Leirillä palkittiin myös viime talvena järjestetyn 4H-piirustuskilpailun voittaja Merle, joka oli piirtänyt kuvan "Lomittajat isossa navetassa".

Palkitut leiriläiset vasemmalta Jori, Merle, Meri ja Jade.
 
Leiri siis loppui ja hyvä niin, sillä loppui myös hyvä sää. Sataa, tuulee ja myrskyää kuin hyvästiksi mukavalle leirifiilikselle.
Kiitos kaikille leiriläisille ja superihanille ohjaajille ( Sussu, Sara, Anni, Hanna, Ella, Riikka, Mailis ja Olli... Päivillekin vähäsen ;) ). Tästä on hyvä jatkaa.

Pentukoirapäivitystä luvassa seuraavaksi, kunhan ensin eletään tätä elämää tässä lasten kanssa taas hetki ja saadaan rauha maahan :D Varautukaa pennunostajat pennunhakureissulle muistitikku mukaan, niin saatte ihania Paula Martiskaisen kuvia omaan käyttöönne. Päivitän joitakin maistiaisia pentupäivitykseen myöhemmin tänään.
 
 
 
 

4 kommenttia:

 1. Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisin saanut olla mukana! :-)
  Otatteko leirille etäämmältäkin? Voisin muutaman vuoden päästä lomailla Varpaisjärvellä ja laittaa Tumpin maatilaleireilemään, niin kivaa teillä on siellä ollut!

  VastaaPoista
 2. Otamme myös kauempaa leiriläisiä. Yhteyttä voi ottaa Lapinlahden 4H-yhdistykseen, joka hoitaa käytännön järjestelyt, laskutuksen ja vakuutukset ym. :)

  VastaaPoista
 3. Mukavan pirteitä kuvia leiriltä :)

  Voi eii :D Pitää tyhjentää muistitikkua, että saa sitten niitä Paulan kuvia mahtumaan ;) Ja innolla odotetaan päivitystä tänne pentusista <3

  VastaaPoista
 4. meillä se leiri meni niin ohi huomaamatta,ettei oo tosikaan:(Harmittaa..ehkä enemmän äitiä ku lapsia!Mutta...toivotaan lisää leirejä,jospa innokkuutta vielä olisi :)

  VastaaPoista